oorsprong rebalancing

OORSPRONG REBALANCING

space

Rebalancing is ontwikkeld in India in het groei- en meditatiecentrum rond de spirituele meester Osho Rajneesh. Daar hebben lichaamswerkers in de 70-er jaren uit de diverse richtingen een synthese gemaakt van hun benadering met als gemeenschappelijke insteek het meditatieve aspect van ontspannen in datgene wat er is. *

Rebalancing werkt met technieken uit verschillende lichaamswerkrichtingen. Zo werkt Rebalancing met onder andere technieken uit:

  • Tragering
  • Feldenkreis
  • Rolfing
  • Alexandertechniek.

Misschien zegt deze opsomming je niet zoveel. Hieronder volgt een korte uitleg van een paar lichaamswerktechnieken om je een idee te geven vanuit welke achtergrond Rebalancing werkt.

space

TRAGERING

Genoemd naar de grondlegger Milton Trager. Tragering is een techniek die ervanuit gaat dat we de meeste spanning opslaan in onze gewrichten en dat juist deze spanning de meeste bewegingsbelemmering veroorzaakt. Door soms snelle en dan weer langzame, dynamische bewegingen van de gewrichten wordt de cliënt uitgenodigd deze spanning te ervaren en vervolgens los te laten. Meer informatie over tragering is te vinden op: https://www.trager.com/languages/tag/Nederlandse.

space

FELDENKREIS

Ontwikkeld door de in Polen geboren Moshe Feldenkrais. Feldenkreis is een methode die door bewustzijn in beweging (ATM, Awareness Through Movement) de mens uitnodigt meer in zichzelf te komen. Een belangrijk uitgangspunt in het Feldenkreis werk is: ‘Als je weet wat je doet, kun je doen wat je wilt.’ Meer informatie is te vinden op website: http://www.feldenkrais.nl.

space

ROLFING (diepe bindweefselmassage)

Rolfing is ontwikkeld door Ida Rolf. Ons bindweefsel verbindt alles in ons lichaam aan elkaar. Het is bindweefsel dat samentrekt als we gespannen zijn. Het is deze ‘lijm’ die verhardt als we gespannen of bezorgd zijn. Door diepe druk toe te passen en te rekken en strekken met de vingers lost deze ‘lijm’ op. Als de ‘lijm’ oplost, komt de natuurlijke toestand van voor de spanning weer terug.

In Rebalancing wordt bij het oplossen van de ‘lijm’ tegelijkertijd gewerkt met de eventueel daarbij vrijkomende emoties, waardoor de ruimte die ontstaat vrij kan blijven. Meer informatie is te vinden op website: http://www.rolfing.org.

space

ALEXANDER TECHNIEK

Houdt zich bezig met de houding van het lichaam. Er wordt gelet hoe en waarvanuit de bewegingen gemaakt worden. Hoe gebruik je jouw lichaam? Welke gebieden bewegen en welke minder? Hoe kun je bewegingen optimaal en licht laten verlopen, zodat je je lichaam op een goede manier gebruikt en niet overbelast? Meer informatie is te vinden op website: http://www.alexandertechniek.nl.

space

De Nederlandse Opleiding Rebalancing is in 1989 opgericht door Deva Barbara van Rooyen, Rob Merx en Janine van Deursen.

space

* Uit “Rebalancing in de praktijk”,  Jeanine van Deursen (2003)

TARIEF SESSIE REBALANCING: 90 minuten voor € 90SPECIALE AANBIEDING 1E REBALANCINGSESSIE € 75